Príprava kávy AEROPRESS

Aeropress je ešte pomerne mladá príprava filtrovanej kávy, ktorá sa teší obľube nielen na Slovensku ale aj vo svete.

Aeropress bol vynájdený v Amerike vo firme AEROBIE v roku 2005 pánom Alanom Adlerom. Je to veľmi jednoduchá príprava filtrovanej kávy. Aeropress je zložený z plastového valca, piestu, sitka na papierový filter. Keďže je aeropress vyrobený z tvrdého plastu je to skvelý pomocník na cesty. Po zložení do seba sa zmestí aj do dámskej kabelky.

Môj recept na filtrovanú kávu pomocou aeropressu je takýto:

Mletie: hrubšie zomleté kávovníkové zrno pražené na svetlo, čerstvosť kávy je tiež veľmi dôležitá

 

aeropress_mletie1

Príprava: – najskôr sa nasadí piest do valca a postaví sa na piest

– prepláchne sa horúcou vodou

– do valca sa nasype čerstvá zomletá odrodová káva cca 16 g

– čerstvo pomletú kávu zalejeme 90 °C vodou až po vrch

aeropress_priprava

– poriadne premiešame

– do sitka dáme papierový alebo kovový filter , ktorý sa musí prepláchnuť horúcou vodou

– sitkom sa uzavrie horná časť

– celý kontakt čerstvo pomletej kávy s vodou je od 1,5-2 minút

– aeropress sa otočí cely do predhriatej filtračnej konvičky

aeropress_set

– pomaly sa stlačí piest dole a tak vznikne tlak a samotná extrakcia kávy

– môže sa podávať do predhriatej šálky

Káva pripravená aeropressom má zväčša plnšie telo a silnejšiu chuť. Veľmi dobré pri tejto kávovej alternatíve je to, že pomleté kávovníkové zrno zostáva stále v kontakte s vodou po celú dobu extrakcie. Príprava v aeropresse je veľmi jednoduchá a rýchla preto patrí medzi moje obľúbené a určite by som ju odporúčal do každej lepšej kaviarne alebo coffeeshopu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Môžete použiť tieto HTML značky a atribúty: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>